top of page

CV

Met een oog voor diversiteit en originaliteit, heeft Kasper Schonewille (27 januari 1992) zich al snel ontwikkeld als een karakteristiek en ambitieus pianist. Zijn ontmoeting met de piano kwam op een leeftijd van dertien jaar en al gauw werd het duidelijk dat een carrière in de muziek een levensweg zou worden. Na enkele jaren zijn eerste lessen gevolgd te hebben, kwam hij al vroegtijdig terecht bij de bekende muziekpedagoog Bernd Brackman in Haarlem. Daarnaast volgde hij ook lessen bij mevr. Prof. Alla Blatow aan de Anton Rubinstein Academie in Düsseldorf. Zijn bachelor volgde hij aan het conservatorium in Maastricht bij Jeroen Riemsdijk. In juni 2018 behaalde hij aan de Robert-Schumann-Hochschule in Düsseldorf onder begeleiding van zijn leraar Paolo Giacometti zijn masterdiploma als uitvoerend pianist met de hoogste onderscheiding.
 

Als beginnend pianist nam hij met succes deel aan meerdere (jeugd)concoursen. Zo won hij in de regiofinale van het Prinses Christina Concours in Maastricht een eerste prijs en behaalde hij bij de Pianodriedaagse van Rotterdam eveneens de hoofdprijs. Hij volgde masterclasses bij o.a. Wibi Soerjadi, Jan Wijn, Polina Leschenko, Alan Weiss en Jean-Bernard Pommier.

 

Steeds vaker werd zijn talent opgemerkt. Zo werd hij meermaals uitgenodigd voor een live optreden voor het Radio 4 programma Spiegelzaal vanuit het concertgebouw Amsterdam. Tevens gaf hij een solorecital in de grote zaal van De Doelen te Rotterdam als laureaat van de Pianodriedaagse. Ook op latere leeftijd mocht hij een aantal keer voor de radio spelen, waaronder voor het programma Opium op 4 en Podium.
 

Kasper heeft een voorliefde voor kamermuziek en liedbegeleiding. Zijn interesse hiervoor leidde tot vele optredens in ensembles met verschillende bezettingen. Zo mocht hij optreden met het Amati ensemble van Gil Sharon en speelde hij met een speciaal geselecteerd ensemble van het conservatorium Maastricht in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Zijn ontwikkeling als kamermusicus resulteerde in een aantal prijzen op kamermuziekconcoursen. In Padua (Italië) kreeg hij een eerste prijs in de categorie kamermuziek op het 11de Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale 'Premio Citta'. Later won hij samen met zijn collega’s van het Etereo trio de hoofdprijs bij het kamermuziekfestival van Maastricht, hierdoor mochten zij op concertreis naar Roemenië en later ook naar de hoofdstad van Thailand, Bangkok.
 

Kasper heeft een zeer grote interesse in alles wat met klassieke muziek te maken heeft en houdt zich niet alleen bezig met het gebruikelijke repertoire voor de piano, maar ook met werken van onbekende componisten, die, zoals Kasper het uitdrukt, talrijke 'vergeten parels' nalieten. Hij doet zijn best die 'vergeten parels' weer op te poetsen.
 

Op 19 januari 2023 zal hij naast zijn debuut-cd ook een boekje gaan uitbrengen met de titel Mendelssohn in  Schotland en Wales. Over het traject van deze productie werd door de Limburgse omroep L1 een documentaire gemaakt.

Van 2014 tot en met 2018 speelde Kasper op een Steinway B vleugel uit 2004 die hem ter beschikking werd gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Tegenwoordig speelt hij op zijn eigen Steinway B, gefinancierd met de hulp van Stichting Eigen Muziekinstrument.

bottom of page