top of page

cv

Met een oog voor diversiteit en originaliteit, heeft Kasper Schonewille (27 januari 1992) zich al snel ontwikkeld als een karakteristiek en ambitieus pianist. Zijn ontmoeting met de piano kwam op een leeftijd van dertien jaar en al gauw werd het duidelijk dat een carrière in de muziek een levensweg zou worden. Via Bernd Brackman kwam Kasper terecht bij Jeroen Riemsdijk in Maastricht, waar hij zijn bachelor diploma haalde. Zijn masterdiploma behaalde hij aan de Robert-Schumann-Hochschule in Düsseldorf onder begeleiding van zijn leraar Paolo Giacometti als uitvoerend pianist met de hoogste onderscheiding.

​

Als jonge pianist werd zijn talent al snel opgemerkt en wist hij prijzen te winnen bij o.a. het Prinses Christina Concours en de Pianodriedaagse van Rotterdam. Eenmaal op het conservatorium volgde Kasper zijn eigen gevoel en ging zich ook begeven op ongebaande paden. Hij ontwikkelde een grote interesse voor de vroeg Romantische periode vond het belangrijk om ook onbekende meesters te herontdekken.

Kaspers voorliefde voor kamermuziek bracht hem op bijzondere plekken. Zo speelde hij met zijn viool-klarinet-pianotrio in Denemarken, Roemenië en Thailand. Daarnaast vormt hij ook al meer dan 10 jaar een vast duo met harpiste Oxana Thijssen. Het herontdekken van origineel repertoire voor deze unieke kamermuziekcombinatie is een grote passie voor hem. Zo ontdekte hij een rijke historie met talloze werken uit de 19e eeuw voor deze bezetting.

​

Kaspers groter wordende interesse in de 19e eeuw bracht hem ook steeds dichter bij de originele instrumenten uit die tijd. Geregeld is hij ook te horen op originele Erard vleugels, die het volgens hem mogelijk maken veel dichter bij de intentie van de muziek te komen. Kasper mocht in 2023 als eerste Nederlander op de befaamde Erard vleugel spelen die gebruikt is tijdens het pianoduel tussen Franz Liszt en Sigismund Thalberg in 1837.

​

In januari 2023 bracht hij naast zijn debuut-cd ook een boekje uit met de titel Mendelssohn in  Schotland en Wales. Hij volgende aan de hand van Mendelssohn’s tekeningen zijn voetsporen in Groot-Brittannië en creëerde vervolgens op dezelfde plekken zijn eigen landschapstekeningen. Dit bijzondere verhaal stelde hem in de gelegenheid op nationale tv en radio op te treden. Over het traject van deze productie werd door de Limburgse omroep L1 de documentaire Kasper en Felix: in de voetsporen van Mendelssohn gemaakt.

​

Kasper speelt thuis op twee prachtige vleugels. Een Steinway B uit 1998, gefinancierd met de hulp van Stichting Eigen Muziekinstrument en een Erard concertvleugel uit 1875, in bruikleen gekregen van Frits Janmaat van Maison Erard.

bottom of page